Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

TOP_Plusz-2.1.1-21 „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Jánossomorján”

Pályázati konstrukció: TOP_Plusz-2.1.1-21 „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” 

Projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-GM1-2022-00007

Projekt címe: Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Jánossomorján

Kedvezményezett neve: JÁNOSSOMORJA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Kedvezményezett címe: 9241 Jánossomorja, Szabadság utca 39.

Konzorciumi partner: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzati Hivatal

Elnyert támogatás: 84 352 273 forint

Támogatás intenzitása: 100%

Finanszírozó alap: ERFA

Projekt célja és tartalma:

A pályázati kiírás fő célkitűzése, hogy az önkormányzatok átálljanak az alacsony szén-dioxid kibocsátású technológiák alkalmazására, emeljék a megújuló energiaforrások felhasználásának részarányát, ezek révén pedig redukálják a klímaváltozás hatásait, s csökkentsék az azt fokozó CO2 kibocsátását.

Ehhez igazodva a projekt egyik fő célja, a városháza épületenergetikai korszerűsítése, illetve a primerenergia igényének csökkentése. További cél egy háztartási méretű kiserőmű napelemes rendszer kiépítése, mely kiválóan alkalmas arra, hogy megtermelje az épület fenntartásához szükséges elektromos áramot. A fejlesztés tehát a kiírás mindkét céljához, az energiatakarékosság növeléséhez és a megújulók részaránya, és az általuk termelt megújuló energia mennyisége növeléséhez hozzájárul.

A projekt keretében tervezett korszerűsítési munkák:

Az épület külső homlokzati falai zömmel hőszigetelést kapnak. A Szabadság utcai homlokzat védett homlokzat, hőszigetelés itt nem kerül elhelyezésre. Az épület földszinti, illetve emeleti szinti külső felmenő falazatai (az utcai falazatok kivételével) 15 cm EPS hőszigetelést kapnak. A lábazatra 50 cm magasságig XPS hőszigetelés tervezett 12 cm vastagságban. A padlástér melletti beépített épületrészek padlás felőli falazatait ugyancsak 15 cm EPS hőszigeteléssel látják el. A belső udvar felőli homlokzaton található árkád feletti födém alsó síkja 15 cm EPS hőszigetelést kap. A beépített épületrészek feletti padlásra ásványgyapot hőszigetelő paplan elhelyezése tervezett minimum 30 cm vastagságban.

Az épület külső nyílászáróinak zöme korszerűbb, fokozott hőszigetelő üvegezésű nyílászáróra kerül kicserélésre. A Szabadság utcai homlokzaton a bejárati kapuzat kivételével az összes nyílászáró ugyancsak cserére kerül. Az udvar felől homlokzatokon az épület délkeleti épületszárnyán a korszerű, hőszigetelt üvegezésű műanyag ajtók kivételével az összes nyílászáró cseréje szükséges. Hőszigetelt üvegezésű műanyag szerkezetű nyílászárók kerülnek beépítésre fehér színben.

A földszinti kazánhelyiségben lévő 2 db régi gázkazán, valamint az ezek füstgázait elvezető kémény elbontásra kerül. Helyére 2 db korszerű, kondenzációs gázkazán kerül elhelyezésre, melyek 1-1 db turbo füstelvezetővel lesznek szerelve.

Tervezett továbbá egy háztartási méretű kiserőmű napelemes rendszer kiépítése. Mivel az épület Jánossomorja település központi részén, védett utcaképi terület alatt helyezkedik el, ezért kerülni kell napelemek elhelyezését az utcafronti tetősíkra. Emiatt a napelemek elhelyezése az udvar felőli észak-nyugati, és dél-keleti tetősíkokra tervezett, közterületről nem látható módon.

A projekt megvalósításának fő eredménye a közel nulla szintre csökkentő fosszilis energiaigény és felhasználás biztosítása. A villamos-energia igény szinte teljes kiváltása valósul meg helyben megtermelt tiszta, megújuló energiával. A lecsökkenő hőigény miatt és a magasabb hatásfok miatt a korszerűbb fűtési rendszerek tovább csökkentik az épületek energiaigényét, csökkentik a CO2 kibocsátást.

Közreműködő szervezet: Magyar Államkincstár Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága

Projekt zárása: 2024. november 30.