Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Segítünk a szúnyoggyérítésben

Segítünk a szúnyoggyérítésben
Jánossomorja szúnyoggyérítési akciója és tájékoztatója

Jánossomorja Város Önkormányzata komoly lépéseket tesz a helyi, súlyosabb csípőszúnyog-helyzet megelőzéséért, megfékezéséért.

 

Fellépésünk több pillérből áll:

1: A központi szúnyoggyérítési programnak része lesz városunk idén is – ezt fokozottan kértük az irányító BM – Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól. (Ezeknek a beavatkozásoknak a módszere és ideje központilag irányított, mi csupán segítjük a hatékonyabb munkavégzést, tájékozódást, kommunikációt.)

2: Saját gyérítéseket is tervezünk, önkormányzati forrásból. A gyérítések időpontjairól időben értesítjük a lakosságot.

3: Önkormányzatunk a lakókat is tájékoztatja, ösztönzi, támogatja a saját, otthoni védekezés hatékonysága érdekében. Az esővízgyűjtőkben, kerti tavakban alkalmazható, szúnyoglárvák irtására szolgáló tablettákat osztunk ki ingyenesen a lakosságnak, hogy ezzel is felhívjuk a figyelmet az otthoni védekezés, permetezés és tablettázás fontosságára.

4: A rovarok természetes gyérítésében is igyekszünk hosszú távon segíteni, többek között a Fecskebarát Jánossomorja programmal, együttműködve a Zöld Jánossomorja csoporttal.


Ingyenes tabletták a figyelemfelhívásért:

Lényeges, hogy saját kertünkben rendszeresen permetezve és pangó vizeinket kezelve sokat tehetünk saját és környezetünk szúnyogmentes nyugalma, egészsége érdekében.
A permetezéssel a dús növényzetben, bokrokban megbújó szúnyogokat ártalmatlaníthatjuk.
A tabletták segítségével pedig megelőzhető a szúnyoglárvák kikelése a kiskertekben található esővízgyűjtőkből, kerti tavakból, egyéb udvari vízfelületekről. (A szer használati utasítását mindenképpen érdemes elolvasni használat előtt, de lényeges, hogy az így kezelt locsolóvíz étkezésre termelt növények öntözésére nem alkalmas.) Az érdeklődők először 2024. április 30-án 13 és 15 óra között juthatnak hozzá a szerhez a Balassi Bálint Művelődési Ház parkolójában, a csomagkiadó automata mellett. Az akció a készlet erejéig tart! (Akinek nem megfelelő ez az időpont, de igényelni szeretne tablettát, hívja a városüzemeltetés munkatársát, Horváth Gábort a +36 30 019 8733-as telefonszámon.)


Fontos tudnivalók a jánossomorjai szúnyogveszélyről

Jánossomorja és lakossága az elmúlt években különösen nagy nehézségekkel nézett szembe a rendkívül sok csípőszúnyog miatt. Ráadásul a klímaváltozással új – eddig kevésbé jellemző kórokozókat is terjesztő – csípőszúnyog-fajok is megjelentek, amelyek már nemcsak az alkonyi órákban aktívak, hanem akár a meleg nappalokon is.

Jánossomorja Város Önkormányzata minden évben felhívja a központi gyérítési program figyelmét a város nehéz helyzetére, kérve a földi, kémiai gyérítési programban való részvételünket. Ez idén is megtörtént, sikerrel.

A szakértők szerint a szúnyoginvázió az országosan védett természeti területek, vízállásos erdők közelsége miatt ilyen jelentős Jánossomorján. Ezért a város környéki erdőkben, vizekben biológiai és kémiai gyérítést sem lehet folytatni. Ezért – hangsúlyozták a szakértők – a leghatékonyabb eszköz a lakott területen belüli földi, kémiai gyérítés és a házi szúnyoggyérítés. (Tudni kell azonban, hogy ezek idejét, gyakoriságát is korlátozzák központilag, a környezetterhelés elkerülése érdekében, így a központi akció startja után kevés alkalom nyílik újabb, akár önkormányzati finanszírozású gyérítések beiktatására, egyszerűen a feszes időkeret miatt.)

Tisztáznunk kell azt is, hogy a szakemberek szerint „a szúnyogok legfőbb ellenségei nem a légtérbe kijuttatott kemikáliák, hanem az időjárás. A lárvák nagyon érzékenyek a vízmozgásra, hullámzásra. Ha tenyészőhelyük idő előtt kiszárad, a fiatal lárvák elpusztulnak…” Vagyis tartós és hatékony szúnyogmentes időszakot csak az ideális időjárási körülményektől várhatunk… Mégis, a szúnyoginvázió mérsékléséért mi is sokat tehetünk, saját portálunkon.

A népegészségügyi központ is hangsúlyozza, hogy a központi gyérítés mellett is fontos az otthoni védekezés: a kerti bokrok, dús növényzet permetezése; pangó vizeink kezelése. Ehhez a megfelelő szereket a szaküzletekben, helyi gazdaboltokban is beszerezhetjük. Mindezt nemcsak tanácsoljuk, de figyelemfelhívó akciónkkal segítjük is!

Fontos további információkért a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalához is fordulhat!:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/jarvanyugyi-es-infekciokontroll-foosztaly/141-lakossagi-tajekoztatok/altalanos-tajekoztatok/633-lakossagi-tajekoztato-a-szunyogok-elleni-vedekezesrol.html?highlight=WyJzelx1MDBmYW55b2ciXQ==

Kérjük, cselekedjen Ön is felelősen a saját és környezete nyugalmáért!

Köszönjük!
Jánossomorja Város Önkormányzata